Mustafa KOÇ'un vefatından sonra PARDER Genel Başkanı Sinan NURAL'ın Kritik Analizi

Ülkemizin değerli işadamlarından Mustafa Koç’un ölümünü üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Türkiye’nin dört bir yanında, 112 ambulanslarında aktif olarak görev yapan paramedikler olarak kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, tüm sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı diliyoruz.

Yıllar önce değerli sanatçımız Kemal Sunal’ı kaybettiğimiz gibi Sayın Mustafa Koç’u da ani kalp durması sonucu kaybettik. Bu gibi durumlarda erken uygulanan kalp masajı ve suni solunum (temel yaşam desteği) kadar, pompa görevi göremeyen kalbin elektrik şokuyla şoklanıp tekrar çalıştırılmaya başlanması, hastanın yeniden yaşama dönmesi için en büyük şansıdır.

Gelişmiş ülkelerin birçoğunda toplu yaşam alanlarında (alışveriş merkezleri, sinema/tiyatrolar, spor salonları, kütüphaneler, okullar, vb.) bulunan otomatik elektroşok cihazları (otomatik eksternal defibrilatör), ani kalp durması olgularında dakikalar içerisinde hastanın yanına getirilip, temel bir eğitimden geçen herkes tarafından kullanılabilmektedir. Ambulans olay yerine ulaşana kadar, eğitimli ilkyardımcılar tarafından kullanılacak olan otomatik elektroşok cihazları, duran kalbin yeniden çalışması için kıymetli olan ilk dakikalarda en fazla faydayı getirmektedir. Öyle ki gelişmiş ülkelerde bu cihazlar ani kalp durması riski olan vatandaşlar tarafından, doktor reçetesiyle satın alınmakta ve evlerde dahi bulundurulmaktadır.

Bu üzücü olaydan ders çıkararak, ülkemizde de toplu yaşam alanlarında bu tür cihazların bulundurulmasının uygun mevzuatla düzenlenmesi ve halka yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması için yetkililerden ilgi ve destek bekliyoruz.

Sayın Mustafa Koç’a tekrar Allah’tan rahmet, ailesine, tüm sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı diliyoruz.

Paramedik Derneği

Kritik Analiz ile ilgili diğer haber başlıkları ;